Gripzakken

Gripzakken of gripzakjes zijn ruim beschikbaar. Ze worden dan ook voor vele doeleinden gebruikt. Hersluitbare gripzakken gebruikt worden voor het verpakken van kralen, spijkertjes, sandwiches, knopen etc.

Gripzakjes bestaan er in ontelbaar veel formaten en kwaliteiten maar de meeste gripzakken zijn gemaakt van 50 micron LDPE. Ze worden gemaakt uit een rol PE folie die eventueel eerst gedrukt wordt en daarna gevouwen wordt op de machine, onder het kopje productie kan er meer gelezen worden over de productie.

Gripzakken zijn er in de standaard uitvoering, maar er zijn ook gripzakken met een hanggat of gripzakjes met een beschrijfbaar vlak bijvoorbeeld. Ook zijn er gripzakken met een rits. Het bekendste gripzakje is die mensen meenemen naar de luchthaven als ze kleine flesjes vloeistoffen mee willen nemen in hun handbagage.

Uiteraard kunnen gripzakjes worden voorzien van een bedrijfslogo of slogan om het artikel en bedrijf te promoten.

Gripzakken en gripzakjes worden alleen nog maar in het Verre Oosten geproduceerd, het prijsniveau laat Europese productie bijna niet meer toe. 

Gripzakjes worden gemaakt op speciaal daarvoor gemaakte machines. De druksluiting van de gripzakken wordt tijdens de productie van de zakken direct versmolten met de zak. De folie wordt eerst gevouwen door de machine en waar de bovenzijdes van de gripzak bij elkaar komen daar wordt door middel van een patroon direct de sluiting in de zak gespoten. Ten opzicht van andere zakkenmachines is deze machine behoorlijk lang. Dit komt doordat de plastic druksluiting die in de zak gespoten wordt ca. 250 graden is en de zak moet dus eerst afkoelen, voordat hij ingepakt kan worden.

Gripzakken kunnen uiteraard bedrukt worden. Bedrukte gripzakken worden over het algemeen alleen maar bedrukt volgens het rotogravure principe. Er zijn in het Verre Oosten namelijk maar weinig flexo drukmachines. Dit drukken gebeurt wel voordat de zakjes uiteindelijk gemaakt worden.

Nadat de order gereed is wordt deze per container verstuurd naar de eindgebruiker. Afhankelijk van de locatie van de fabriek kan dit tot wel 5 weken duren voordat de order op de plaats van bestemming is.

Gripzakjes of gripseal zakjes worden geproduceerd uit de linkbare producten uit LDPE en HDPE. Wanneer u op de link van het folie type klikt ziet u een algemene uitleg van de folie zoals vermeld op Wikipedia.

Folie Types

Voorbeelden van Toepassingen

Symbool

Hoge Druk

Polyethyleen

Plantenhoezen, Fleuribags en draagtassen

HDPE

Lage Druk

Polyethyleen

Draagtassen, geschenktassen, vuilniszakken, gripzakken, vlakke zakken, zijvouwzakken, boterhamzakjes, broodzakken, beugelzakken, verzendenveloppen, diepvrieszakken en verpakkingsfolies.

LDPE

Cast Polypropyleen

(CPP)

Transportverpakking zoals planten- en bloemenhoezen, magazine verpakking, vleeswarenverpakking, puntzakken, bodemvouwzakken, vacuum zakken, zakken met klep en tape, boterkuipjes, magnetronbestendige maaltijdbakjes, ook gebruikt als vezelmateriaal voor vloer- en wandbedekking alsmede autostoffering.

PP

Oriented Polypropyleen

(OPP or BOPP)

Displayverpakking voor de bloemen- en plantenindustrie, kristalheldere verpakking voor wenskaarten, vleeswarenverpakkingen, blokbodemzakken, headerbags, zakken met klep en tape, cd hoezen, dvd hoezen, lp hoezen en sigarettenverpakking.

PP

Standaard gripzakken Gripzakken standaard
Gripzakken voorzien van een ophanggat Gripzakken met gat
Gripzakken met schrijfvlak, zodat er opgeschreven kan worden wat er in het zakje zit. Gripzakken met schrijfvlak